Disseny i realització del vídeo per l’espectacle “Vent de garbí i una mica de por”, una producció del Teatre Nacional de Catalunya. Barcelona, març 2023.


Un retrat àcid de la burgesia catalana. Cadaqués, Sitges i Caldetes. Diversos estiuejants gaudeixen de les vacances en situacions similars però en moments històrics molt diferents: durant el juliol del 1968, el 17 de juliol del 1936 i el 30 de juliol del 1909. A través d’aquest recorregut pel temps, l’espectacle es transforma en un mirall de l’immobilisme i l’hermetisme de la burgesia catalana.

Quan en una entrevista televisiva Montserrat Roig preguntà a Maria Aurèlia Capmany sobre el retrat de la burgesia catalana en la seva obra, aquesta respongué: La burgesia catalana és molt novel·lable, perquè no s’assembla a l’anglesa. Perquè és inestable, és insegura, és canviant […], és curta, s’acaba, es destrueix a si mateixa, és agònica i intranquil·la i això, naturalment, la converteix en un personatge col·lectiu enormement atractiu. Partim del text Vent de garbí i una mica de por per continuar observant els patrons del comportament burgès, l’etern immobilisme de les classes benestants, i per continuar travessant la sensació de desclassats que planteja la Capmany. Sentim ben endins la consciència de classe, però, per quin motiu ens costa parlar-ne?

Judith Pujol, directora.

+info:  https://www.tnc.cat/ca/vent-de-garbi-i-una-mica-de-por

Equip

Autoria: Maria Aurèlia Capmany
Versió: Albert Boronat i Judith Pujol
Interpretació: David Anguera, Laura Aubert, Alba Florejachs, Àurea Márquez, Miquel Malirach, Albert Mora/Bernat Cot, Miriam Moukhles, Joan Solé.
Direcció: Judith Pujol
Escenografia: Víctor Peralta
Ajudant d’escenografia: Maria Alejandre
Vestuari i caracterització: Giulia Grumi
Il·luminació: Sylvia Kuchinow
Direcció musical i composició: Marcel Bagés i David Soler
So: Roc Mateu
Espai sonor: Joan Solé
Moviment: 
Anna Rosell
Vídeo: Carme Gomila
Ajudant de direcció: 
Mauricio Sierra
Ajudant de vestuari: Maria Albadalejo
Ajudant de vídeo:Marc Homar
Producció: Teatre Nacional de Catalunya

Agraïments
RTVE
Família Lienas
Família Fàbregas

Fonts dels arxius d’imatges
Arxiu Nacional de Catalunya
Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Arxiu de Revistes Catalanes Antigues
Biblioteca de Catalunya
Ateneu Barcelonès

Fotografies de David Ruano /TNC

Assajos i aplicació dels visuals a escena:

Procés de creació de les animacions (cut-out animation):